Wat zit er in 't water?

Heb je je ooit afgevraagd wat je allemaal kunt vinden in water? Nee joh, ik bedoel niet steentjes en zand en zo, hoewel er soms in de beekjes hele mooie ronde stenen liggen.

Nee, ik bedoel, ben je wel eens aan de rand van een vijver, of een meer, of een beek, een waterpoel of gewoon een waterplas gaan zitten? En ben je lang genoeg heel rustig blijven zitten zodat alles heel stil werd rondom je? En heb je toen libelles gezien, die soms stil blijven hangen boven het water? Of heb je de schrijvertjes over het water zien schaatsen? Misschien heb je wel kikkerdril of padden slierten gezien in het water: nee hoor, daar is niets viezigs aan, het is geen poep of zoiets, gek!

Dat gaan we nu met deze opdracht allemaal van dichtbij onderzoeken.
Als het goed is heb je een setje water onderzoek materiaal gekregen:

Twee bakjes, een loep potje en een schepnetje.

Cool!

ga je met die spullen naar een waterplas.
Vraag eventueel een volwassene mee: liefst een volwassene die niet bang is om nat of vies te worden en die niet de hele tijd maar bezig is om ervoor te zorgen dat je T-shirt schoon blijft. Want dat maakt deze oefening een stuk minder leuk.

Nee, weet je, neem je opa of oma mee, of een oudere buurjongen of-meisje die graag is in de natuur is. Die kunnen je helpen met het ontdekken wat er allemaal te zien is in het water.
Misschien ga je wel met de hele klas, ook goed, maar blijf dan uit de buurt van schreeuwers: die verjagen de libelles, zoals ik al zei, maar ook de vuurbuik salamanders, de vlinders en de kikkers.

Spelregels:

  • Je maakt niks of niemand dood! Zet alle diertjes die je opschept in je netje ook weer voorzichtig terug in het water, hoe klein ze ook zijn!
  • Let erop dat je aan de waterkant geen eenden of andere watervogels opschrikt en houdt er rekening mee dat je zomaar een nest met eieren kunt vinden. Ga dan voorzichtig terug en zoek een ander plaatsje aan de waterkant.
  • Onderzoek ook eens hoe het water ruikt, en voelt: een beek voelt bijvoorbeeld veel kouder dan een waterpoel, en ze ruiken ook heel verschillend.
  • Als je ze hebt: trek rubberlaarzen aan. Daarmee kun je gewoon in het water gaan staan en dat is wel zo makkelijk. Als het heel warm is trek je gewoon je schoenen uit natuurlijk.

Het is trouwens helemaal gaaf als je iemand kent die een mikroskoop heeft! Die zou bijvoorbeeld een druppel water onder de mikroskoop kunnen bekijken.  Dan kunnen jullie van superdichtbij zien hoe ongelofelijk veel verschil er zit in al dat water. Oh, en als je dat doet: kijk dan ook eens onder de mikroskoop naar een druppel ‘gewoon’ kraanwater: wedden dat je verbaasd zult staan!?

Natuurlijk kun je dit ook in de winter doen als het gevroren heeft: sneeuw is ook heel erg interessant om van dichtbij te bekijken, en ijskristallen al helemaal.

Veel plezier!