Boom Tinkels maken

Ken je die dingen die Oma Tinkel in de tuin heeft hangen? Wind gongen heten ze omdat ze geluid maken als de wind er doorheen blaast.

Zo’n windgong kun je maken van allerlei materiaal:
denneappels, takken, gedroogde  dikke vlierstruik stengels of rietstengels, zaad dozen van papavers, schelpen, eikels, kastanjes, platte houten stukjes tak, dikke laurier bladeren of andere dikke bladeren, grote ganze veren, gedroogde rozenbottels, schelpen, steentjes met een gaatje erin, kortom, alle dingen die rammelen, ritselen of ‘pók’ zeggen wanneer ze tegen elkaar botsen.

Natuurlijk kun je thuis vragen of ze misschien een paar echte belletjes voor je hebben; in de doos met kerstversiering vind je vast nog wel iets dat tinkelt en rinkelt. Maar het wel de bedoeling dat er zoveel mogelijk natúúrlijk materialen in gaan zitten, in jouw boomtinkel.

Hoe begin je: je maakt een paar slierten van je materialen door ze aan elkaar te knopen of te rijgen. Voor dat rijgen heb je dun touw nodig, dat toch sterk is. Als je een paar slierten hebt gemaakt, zoek je een dikke tak. Je kunt bijvoorbeeld ook een oude houten kleerhanger gebruiken. Dan knoop je alle slierten vast aan de dikke tak of kleerhanger, en je boomtinkel is klaar! Je kunt ‘m natuurlijk nog versieren met veertjes en stukjes mos, of bessen of bloemen.

Cool!

Als je naar buiten gaat om materialen te zoeken, neem dan een zak of een mand mee. Je kúnt trouwens ook eigen draagtas maken: je neemt een een grote sjaal (liefst een vierkante) of een dunne theedoek. Je zoekt een lange, lichte stok die je goed kunt vasthouden als je ‘m over je schouder legt.
Je knoopt dan de vier punten van de doek aan elkaar, zodat je een soort buidel ervan maakt. Tenslotte steek je de stok onder de knoop door en voilà, je hebt een echte ouderwetse knapzak.

Zoek alles bij elkaar waarvan jij denkt dat het leuk of mooi zou zijn voor een Oma Tinkel tinkel.
Je kunt straks beter te veel materialen hebben dan te weinig, trouwens.

Want sommige boomtinkels maken dan misschien niet zo veel geluid, maar ze zijn een prachtige versiering in een tuin, aan de muur of gewoon, in het bos.
Stel je eens de verrassing voor van een wandelaar die per ongeluk jouw boomtinkel in het bos ontdekt! Dát is pas een magisch iets, als er zomaar een klein kunstwerk in het bos hangt. Wedden dat wandelaar dan ook even aan elfen moet denken?