Ontdek je plek

Onzichtbaar zijn, wie wil dat nou niet? Net zo onzichtbaar als de elfen, of als Nero zelfs…dat kan! Als je het niet bang bent om een beetje vies te worden.

Je gaat naar buiten en zoekt een plaats waar je een ondiepe kuil kunt graven. Als je nergens kunt of mag graven dan is er misschien een kant en klare kuil in de buurt, of een muurtje of zo waar je achter kunt liggen. Of aan de voet van een dikke omgevallen boom, daar is dan al een kant en klare kuil.  Maar misschien is er ook in je eigen tuin wel een plek waar je niet gestoord wordt.

Je zoekt vervolgens een hele hoop bos materiaal dat op de grond ligt bij elkaar: dode bladeren, afgebroken takken die op de grond liggen, kleine takjes, gras, mos en wat je verder nog kunt vinden om jezelf mee af te dekken.

Leg over een kuil een aantal takken en dek het geheel af met bijvoorbeeld wat grote bladeren.

Dan ga je op de grond liggen, in je kuil, en je vraagt of iemand anders jou toedekt met de bijeengeraapte bladeren en de rest. Zorg dat je gezicht helemaal vrij blijft.

Blijf dan minstens 3 minuten heel stil liggen zonder je te verroeren.

Cool!

Misschien kruipen er wel torretjes of spinnen over je heen: die doen niks; als je stil blijft liggen lopen ze gewoon verder, zonder dat ze in de gaten hebben dat jij daar hen ligt. Of huppen er vogels vlak bij jou over de grond. Of komen er vlinders heel dichtbij.

Vanaf de grond kun je zoveel méér zien. En je hoort zelfs andere dingen dan.

En oh ja, een goede tip: trek kleren aan die niet zo opvallen onder een hoop bladeren. En als je in het bos bent geweest: altijd thuis iemand laten controleren op teken, denk erom!

In de zomer kun je je ook laten ingraven op het strand, maar ja, onzichtbaar ben je daar dan niet.

Toch is dat ook wel heel spannend om een keer te doen. Natuurlijk dek je je dan alleen maar af met strand zand. Een paar schelpen. Plus een plukje wier misschien….?