Kijk en doe

aktief kijken naar je omgeving

Op deze pagina  'kijk en doe' vind je allemaal activiteiten, tips en weetjes of spelletjes die je op de computer of zelfs op je telefoon kunt doen.

Ik begrijp heus wel dat je niet altijd zin hebt om naar buiten te gaan.
Als het pijpenstelen regent bijvoorbeeld, of als het keihard waait en het is koud, nou, dan wil Nero zelfs niet eens naar buiten.
Maar binnen kun je ook aan natuurbeleving doen, al is dat niet zo 'echt' als wanneer je naar buiten gaat natuurlijk. Maar toch, het kan hartstikke leuk zijn. Zeker hier op de Kijk en doe pagina!

En als je ouders zeggen dat je niet zoveel achter je computer moet zitten , laat ze dan even meekijken op deze pagina! wedden dat zij deze tips, spelletjes en puzzels óók leuk vinden?

Dus, ga maar eens op onderzoek uit terwijl je gewoon binnen bent. Dat kan best, hoor!

De bovenste activiteit is uitgeklapt. Wil de andere activiteiten bekijken of doen, klik dan op het plus-teken.

Veel plezier met kijken en doen!

Ik houd van woorden. Mijn hele leven al. Ik vind woorden gewoon leuk, soms saai, soms raar, maar meestal gewoon léuk. 

Het allerleukste is als je zelf woorden maakt die grappig zijn, of slim gevonden.
Er was een beroemde schrijver in Engeland die daar echt hartstikke goed in was, hij heette Roald Dahl en hij heeft mega veel en keileuke kinderboeken geschreven. 

Ik heb hier een puzzel gezet die kunt maken met allemaal woorden die te maken hebben met Het Verscholen Land. 

Kun jij ze allemaal vinden? Stuur je me dan jouw oplossing op? Dan stuur ik jou weer een kleine attentie van het Verscholen Land als beloning voor het Verscholen Woord zoeken!

Wel even je adres meesturen! (als je ouders dat goed vinden tenminste).

Welke vogels kun je vinden?

Let jij, wanneer je buiten bent, wel eens op de bloemen in de natuur? Of zie je wel eens een kever lopen of vlinder vliegen met wel héél speciale kleuren? Daar maak je dan natuurlijk snel een foto van!

Maar wil je ook graag de namen weten van wat je ziet?

Op de site natuurpunt.be vond ik een hele leuke app die je daar direct antwoord op geeft. Het is superleuk om te doen, echt waar!

Kom je dus een plant of dier tegen in je tuin of in het bos, waar je de naam niet van kent? Maak er een foto van en upload die in de gratis app ObsIdentify (voor Apple – Android). Zo kom je onmiddellijk de soortnaam te weten. En je helpt de natuur en Natuurpunt nog een handje. Hier download je de app ObsIdentify

 

De Vogelgids in zakformaat - Herken de mooiste vogels rond je huis

Deze gids heeft de ANWB samengesteld: mooi hè!

Hier kun je niet alleen de vogels zien op een plaatje en er wat méér over te weten komen, maar je kunt ook horen hoe ze klinken.

Herken de kleuren én het geluid van een aantal veelvoorkomende vogels in de stad. Ze stellen zich zélf aan je voor!

 

 

Vink, tuinvogel, ANWB,lente, tuin, zangvogel

vink in het Verscholen Land

zo klink ik

Vink

Vroeger werd ik in volières gehouden, omdat ik mooi kan zingen. Maar niet alleen dat: mijn verdere familie en ik, wij zijn heel erg kleurrijk en dus ook erg mooi om te zien. 
Ik heb een grijsblauwe kop, kegelvormige snavel en oranje wangen en buik. Bij het vliegen vallen mijn twee witte vleugelstrepen op. Mijn vrouwtje is minder opvallend van kleur. Op de grond zoek ik in de herfst naar zaden. Buiten de broedperiode leef ik in groepen. Ik ben 14 tot 16 cm groot.

 

 

Merel, zangvogel, merel in het Verscholen Land, zwarte vogel, tuinvogel

Merel zingt over het Verscholen Land

zo klink ik

Merel

Ik heb een slim trucje om aan wormen te komen. Ik trippel met mijn poten op de grond. Door de trillingen denkt de regenworm dat er gevaar aan komt en schiet ie boven de grond, zo recht mijn bek in.
Ik ben een zwarte vogel met een gele tot oranje snavel. Mijn vrouwtje is bruin van kleur, met een donkere snavel. Zij legt blauwe eitjes in ons nest in het voorjaar.

In het voorjaar zing ik uit volle borst vanaf een punt van een dak of boven in een boom. Ik ben 23 tot 29 cm groot.

 

 

 

mus, huismus, tuinvogel, zangvogel, stadsmus,

Mus vraagt of je meegaat naar het Verscholen Land

zo klink ik

Huismus

Ook al kom ik nog steeds veel voor, vroeger was ik veel algemener. Je kunt me helpen door me te voeren en door speciale mussenflats (nestkasten) op te hangen. Zet je ook een schaaltje water voor me neer in de zomer?
Ik heb een grijs petje, een roodbruin achterhoofd, een witte vlek achter mijn oog en grijze wangen en een zwarte vlek op de borst. Mijn vleugels en rug zijn bruin met zwarte vlekken en een witte vleugelstreep. Mijn stevige snavel is donkergrijs en kegelvormig. Mijn vrouwtje is meer egaal lichtbruin van kleur. Het liefst leef ik in een grote groep met familie. In hagen en heggen houden we ons verscholen en zitten we gezellig te kwetteren met elkaar. Als er ergens voedsel te vinden is, gaan we er met de hele groep op af. Ik ben 14 tot 16 cm groot.

 

 

roodborstje, zangvogel, territoriaal, tuinvogel, zingend roodborsteje

Een roodborstje zingt bijna net zo mooi als Pluis

zo klink ik

Roodborst

De roodborst die in het voorjaar in jouw tuin zit, is niet de roodborst die in de winter je tuin bezoekt. In de herfst trek ik uit jouw tuin naar Noord-Frankrijk en komen roodborsten uit Scandinavië hier overwinteren. Maar we zingen allemaal even mooi, hoor!
Mij herken je natuurlijk aan mijn rode borst. Eigenlijk is de kleur meer oranje. Verder ben ik bruin van kleur. Je ziet me vaak op de grond zitten of heel dichtbij, want ik ben niet gauw bang te krijgen. Mij zul je bijna nooit in de buurt van een andere roodborst zien omdat ik graag een hele tuin voor mij alleen heb. En daarom zing ik dan ook dag en nacht om iedereen te vertellen dat dit míjn verscholen plekje is. Ik ben 12,5 tot 14 cm groot.

 

 

 

Ekster, vogel, tuinvogel, kraaiachtige, zwart en wit vogel

De ekster wil wel met je mee naar het Verscholen Land

zo klink ik

Ekster

Vroeger leefde ik vooral in de duinen en op het platteland. Tegenwoordig ben ik ook veel in steden te zien. Daar vind ik namelijk makkelijk wat te eten. Ik ben een echte alleseter.
Mijn verenkleed is zwart-wit van kleur. Of toch niet? Kijk maar eens goed. Als de zon op mijn zwarte veren schijnt, kleuren deze paars, blauw of groen. Opvallend is mijn lange staart. Ik ben niet gauw bang en kom graag naar je tuin als er iets te eten is. Ik ben 46 tot 50 cm groot.

 

 

 

houtduif, stadsvogel, vogel,

'Waar blijf je nou?' koert de houtduif en vliegt dan verder naar het Verscholen Land

zo klink ik

Houtduif

Ik kom uit een uitgebreide familie: je kent er vast wel een paar: tortelduif, holenduif, stadsduif en natuurlijk mijn gekleurde familie leden in de Efteling. Maar mijn familie is het talrijkst in Europa. En met mijn sterke vleugels kan ik rake klappen uitdelen aan opdringerige eksters die het op mijn voer hebben voorzien..
Ik ben de grootste duif in Nederland. In mijn nek heb ik een witte vlek. Mijn onderlichaam is donkerroze van kleur. Op mijn vleugels heb ik een witte vlek. Deze valt op tijdens het vliegen. Op de grond zoek ik naar eten, zowel op straat als op akkers. Ik ben 40 tot 42 cm groot en de spanwijdte van mijn vleugels is 68 tot 77 cm groot.

 

 

 

tuinvogel, winterkoninkje, zangvogel, staart

Z'on kleine koning zie je niet gauw

zo klink ik

Winterkoning

Weet je waarom ze mij een koning noemen? Omdat ik een heel groot territorium afbaken voor mezelf. Ik maak daarom meerdere bolvormige nesten, soms wel vier tegelijk. Als een vrouwtje aan het broeden is in het ene nest, dan lok ik een ander vrouwtje naar een van mijn andere nesten.
Ik ben een klein bruin vogeltje met een opgewipte staart. Graag houd ik me schuil in dichte struiken, waar ik zoek naar kleine insecten. Ik vlieg met snelle vleugelslagen, laag boven de grond van struik naar struik. Je hoort me vaak eerder zingen dan dat je me ziet. Ik ben ook maar 9 tot 10,5 cm groot.

 

 

 

Koolmees, meesje, muts, vogel, zangvogel

Weer of geen weer, ik ga naar het Verscholen Land! Ga je mee?

zo klink ik

Koolmees

Ik heb een zwarte streep over mijn gele buik lopen.  Hoe breder deze streep, hoe meer kans ik als mannetje maak om een knap vrouwtje aan de haak te slaan. Als ik zing, dan klink ik een beetje als een politie-auto.
Je kunt mij herkennen aan mijn zwarte kop met witte wangen en mijn gele buik met een zwarte streep (stropdas). Ik kom graag in tuinen met bomen en struiken en ga daar op zoek naar voedsel. Ook maak ik graag een nest in een nestkast. Ik ben 14 cm groot.

 

 

 

pimpelmees, mees, blauw, zangvogel, tuinvogel

Samen is altijd gezelliger!

zo klink ik

Pimpelmees

Wij pimpelmezen zijn erg slim en lenig. We houden veel van hoge bomen: heb je al eens iemand ondersteboven zien bungelen aan een twijgje van een berk? Dat was ik!
Je herkent mij aan mijn lichtblauwe petje, witte wangen met een zwarte oogstreep en gele borst met een smalle zwarte ‘stropdas’. Ik word ook wel de acrobaat onder de mezen genoemd. Kijk maar eens goed als ik aan een vetbol of pindaslinger hang. In het voorjaar en zomer zoek ik in de bomen en struiken naar kleine insecten. Ik ben 10,5 tot 12 cm groot.

 

 

 

Kauw, vogel, kraaiachtige

Ik voel me overal thuis!

zo klink ik

Kauw

In de avond verzamelen we ons op vaste slaapplekken. Het verzamelen gaat vaak gepaard met veel kabaal. Net als spreeuwen vliegen we eerst in een ‘wolk’ door de lucht om daarna te gaan slapen in een groep bomen.
Je herkent mij aan mijn zwarte verenkleed met een grijze kop en lichtgrijze ogen. Mijn snavel is vrij kort. Ik ben de kleinste kraaiachtige. We hebben een sterke familieband. We leven dan ook in groepen. Ik ben 30 tot 34 cm groot en de spanwijdte van mijn vleugels is 64 tot 73 cm.

 

 

 

Spreeuw, zangvogel, water, tuinvogel

Ik zit graag aan de oever van de Grote Stroom in het Verscholen Land

zo klink ik

Spreeuw

Een spreeuwenwolk is een hele grote groep spreeuwen, die als een wolk door de lucht vliegt. We vliegen heel dicht bij elkaar, maar we vliegen nooit tegen elkaar aan.
In de winter heb ik een zwart glanzend verenkleed met een blauw, groen of paarse gloed en witte spikkels en zwarte snavel. In het broedseizoen ontbreken de witte spikkels en heb ik een heldergele snavel. Jonge spreeuwen zijn bruin van kleur met een donkere snavel. Na het broedseizoen leef ik in grote groepen. Aan het einde van de middag komen alle spreeuwen uit de buurt bij elkaar en vormen ze één grote spreeuwenwolk. Ik ben 19 tot 22 cm groot.

Aan de waterkant kun je direct zien dat het voorjaar wordt: de meeste watervogels zijn gelukkig niet bang voor mensen. Dat is natuurlijk ook wel logisch, want wie wil nou het koude water inspringen om achter een stel eendjes aan te zwemmen? Dat weten die slimmeriken ook, natuurlijk, en daarom blijven papa en mama vogel met hun jonge kroost altijd héél dicht in de buurt van de waterrand.

De kuikentjes op deze foto's zijn Nijlganzen; ikzelf wist niet hoe ze precies heetten, maar gelukkig wist Jan Timmers het wel. En nou jullie dus ook!

En die mooie gele bloemen die je vaak aan de waterkant ziet, die heten Gele Lis, of gele Iris. Ze lijken op de kleine Lisdodde (zelfs de namen lijken op elkaar). De Lisdoddes, die ken je vast en zeker ook. Dat zijn die lange pluim sigaren die je straks, in de herfst, tussen het riet ziet staan.

Kijk maar eens op deze site, (www.waterwereld.nu) daar staan ze allemaal mooi bij elkaar, deze vijver groeiers!

Je hoeft niet een bos in te gaan om de natuur van dichtbij te bekijken, hoor. Heel veel dieren en planten vind je al in je directe omgeving.

Hier kun je een mooie poster downloaden waarop heel veel dieren staan die je misschien al eens eerder hebt gezien, of zelfs al hebt vastgehouden. Print ‘m op mooi stevig papier en je hebt een handige kleine gids erbij!

Dit is maar een gedeelte van de hele poster. 

klik hier om ‘m helemaal te downloaden.

Als het voorjaar wordt, dan ontploft de hele natuur. De bladeren aan de bomen hebben een hele speciale kleur groen, en in het gras duiken er opeens overal bloemen op.

Hoeveel bloemen herken jij in de volgende serie voorjaarsbloemen? Doe de quiz en kijk snel hoe goed jij scoort!

klik hier voor de quiz.

De foto’s in deze quiz zijn gemaakt door boswachter Erwin Derous, trouwens.